Novosti

Spavanje je bitno!

Denise Nuttall stručnjak za ponašanje životinja i trener pasa ističe koliko dobar san može pomoći umanjiti nestašno ponašanje kod štenaca i mladih pasa.
„Upomoć! Moj pas je jako aktivan, ali i dalje je neposlušan i uništava stvari!“ Velik broj klijenata me kontaktira i traži pomoć sa zahtjevnim psima adolescentima, kažu da psa šeću redovito i vode na istrčavanje nekoliko puta dnevno. Većina ih provodi puno vremena bacajući lopticu kako bi izmorili svoje pse; međutim njihov pas i dalje zahtjeva puno pažnje i postaje nestašan ukoliko ga se ne zaokupi nečime.
Ti klijenti zapravo svoje pse pretvaraju u sportaše: ovi psi sportaši sad imaju još više energije i još više umaraju svoje jadne vlasnike. Ono što nas još više brine, je to da pojačane aktivnosti mogu biti štetne za zglobove psa, pogotovo kod mladih pasa koji se razvijaju. Aktivnost je važna, ali mora biti umjerena.
Vlasnici će reći da njihov pas nikad ne spava i da su iscrpljeni od pokušavanja zabavljanja svog ljubimca raznim aktivnostima, treninzima i igrama. Umorni psi teško uče i budu pod stresom, nervozni, hiperaktivni, puno laju i skaču u zrak. Također, njihova se tijela ne uspjevaju oporaviti i rasti, što ima negativan učinak na njihovo zdravlje.
Ovi psi zapravo trebau san. Mladi psi trebaju oko 18 sati sna u periodu od 24 sata. Manjak sna može dovesti do prekomjernog uzbuđenja, a to može dodatno otežati spavanje.
Pronađite mirno mjesto na kojem se vaš pas može opustiti i gdje neće biti ometan. Neka to bude udobno i sigurno mjesto, daleko od stvari koje ga mogu smetati. Neka se navikne na to mjesto uz nešto poput igračke punjene Fish4Dogs moussom. Ova aktivnost je smirujuća i relaksirajuća i može pse učiniti pospanima. Ovo pokušavajte svaka 3 sata kod pasa u adolescenciji (svakih sat i pol do dva kod štenaca ispod 5 mjeseci starosti). Umirujuća klasična glazba također može pomoći kod opuštanja i može umanjiti druge zvukove koji bi ga inače ometali.
Jednom kad ste uspjeli svog psa naučiti na rutinu, uz balans šetnje i interaktivnih igračaka, trebali bi primjetiti kako se vaš pas počinje opuštati. Imati psa trebalo bi biti užitak, ali ponekad se jednostavno trudimo previše.
Fish4Dogs rado dijeli sadržaje naših odabranih ambasadora i pobornika, međutim imajte na umu da su ovo mišljenja i stavovi naših suradnika, a ne Fish4Dogs-a.