Novosti

MOBILNOST KOD STARIJIH PASA

Kako starimo, tako i naši zglobovi postaju sve manje fleksibilni, a često i bolni. Ovo se odnosi i na pse, a može pogađati više od 50% pasa iznad 7 godina starosti. Kod zdravog psa hrskavica je biserno bijela, glatka, mekana i fleksibilna, apsorbira udarce.
Loša prehrana, bolesti, ozljede i starost mogu prouzročiti oštećenja hrskavice što dovodi do upale i boli pri svakom doticaju hrskavice o hrskavicu.
Hrskavica je poput zida s “ciglama” koje se zovu kolagen i proteoglikan, a povezane su tvarima koje sadrže sumpor. Kako prolazimo kroz život ovaj zid se konstanto urušava i ponovno gradi. Problem je što starenjem taj proces izgradnje postaje sve manje efikasan. Glukozamin i kondroitin pomažu u tom procesu ponovne izgradnje stimulirajući proizvodnju “cigli” i umanjujući raspadanje veziva.
Dobra prehrana može pomoći, hrana poput ribe bogata je glukozaminom i kondroitinom. Također, riba sadrži visok udio sumpora, koji pomaže izgradnju vezivnog materijala.
Upale su još jedan vrlo važan aspekt bolova u zglobovima starijih pasa. Baš poput trenja prouzročenog oštećenjima hrskavičnog tkiva, infekcije također mogu prouzročiti upalu i pritisak oko zgloba.
Riblja ulja su posebno učinkovita u smanjivanju upale i iako zasigurno nisu lijek, jako su učinkovita u umanjivanju bolnih simptoma bolesti, poput reumatoidnog artritisa.
Dehidracija također može umanjiti mobilnost, jer može prouzročiti formaciju kristala u tekućini zgloba, koja isto tako iritira osjetljive membrane koje zarobljuju tekućinu. Kako bi minimalizirali pojavu bolnih zglobova jako je važno da vaš pas jede hranu koja ima uravnotežen udio amino kiselina. Riba je posebno dobra za to. Neravnoteža amino kiselina znači da pas mora prilagoditi količinu i zatim izlučiti višak. Ovaj proces stvara spoj amonijaka koji zatim cirkulira u krvi sve dok nije filtiran u bubrezima i pretvoren u ureu. Ukoliko je koncentracija amonijaka u krvi posebno visoka, ili je njegova efikasnost izlučivanja umanjena zbog bubrežnih problema, na primjer kod starosti, taj se amonijak može kristalizirati oko zglobova i stvarati pritisak i upalu.
U kratko, kako bismo osigurali psima aktivan i sretan život i u starosti, važno je osigurati dijetu s visokim udjelom glukozamina i kondroitina, sa dobrim omjerom omega-3 masnih kiselina koje dolaze od ribe i visokoprobavljivim bjelančevinama sa izbalansiranim amino kiselinama.